Skip to main content

Altaskifer

Altaskifer

Fjellet og fingerspissene - tekst og bilder er lånt fra www.altaskifer.com
3 april, 2018
Silje Karlsen
Interiør & markedsansvarlig

Skiferen i Alta er dannet gjennom millioner av år, med ekstreme temperaturer og enormt trykk. Den er utsatt for vær og vind og et klima bare vi som bor her kan trives med. Den er ett av de hardeste byggematerialene som finnes, men den må tas ut med stor varsomhet. Ofte er følsomme og erfarne hender med hammer og meisel det som skal til.

Altaskifer er ikke noe vi produserer eller utvikler. Vi henter den ut fra fjellet med gamle håndverkstradisjoner, i akkurat den tykkelsen skiferlagene er dannet i. Helt urørt er den likevel ikke. Vi sager den til, og slik får du et ekte stykke fjell å se på, å ta på, å gå på. Det kan du leve godt med.

Hardt arbeid kan flytte fjell. Altaskifer har i flere hundre år blitt brukt som byggmateriale i store deler av Norge, men den ble tidlig ettertraktet andre steder i verden også. I dag eksporteres en tredjedel av skiferen, og du finner den på mengder av tradisjonelle hustak i Aostadalen i Italia, på togstasjoner i Nedeland og langs hele strandpromenaden i Barcelona.

Barneføtter på varme heller. Bestemors. Mammas. Dine. Altaskifer er uslitelig og uforanderlig. Skulle du ønske å utvide hagegangen – eller taket, muren, vil du se at den nye skiferen har nøyaktig samme farge og tekstur som den gamle.